De Zwitserse frank wordt flink duurder

De Zwitserse frank is vanmorgen liefst 15 procent duurder geworden. 1 euro is nu 1,03 Zwitserse frank waard, gisteren was dat nog 1,2 Zwitserse frank. De frank stijgt na de onverwachte beslissing van de Zwitserse Centrale Bank (SNB) om de koppeling met de euro te schrappen.
AP2003

De SNB streefde er sinds de Europese schuldencrisis van 2012 naar de waarde van de frank op minstens 1,20 frank per euro te houden. Daarmee wilde de bank voorkomen dat de Zwitserse concurrentiepositie zou ondermijnd worden door een al te sterke stijging van de munt.

Daar is de SNB nu dus van afgestapt en de bank wees bij haar besluit op de waarde van de dollar, die de afgelopen maanden ten opzichte van zowel de euro als de frank fors is gestegen. Een vast doel ten opzichte van de euro is daardoor niet langer verantwoord, aldus de SNB. In een poging de stijging van de frank te beperken werd tegelijkertijd de rente in Zwitserland stevig verlaagd.

Na de bekendmaking van het besluit schoot de waarde van de frank desondanks omhoog. Na een piek van 0,85 frank per euro stond de koers rond 11.50 uur op 1,04 frank.

Beurs rake klappen

De beurs van Zürich krijgt rake klappen en verliest bijna 12%. Ook Zwitserse multinationals als Nestlé en Novartis gaan zwaar onderuit.

Beleggers vrezen dat die bedrijven minder concurrentieel zullen zijn door de dure Zwitserse frank. De stijging betekent ook dat vakanties in Zwitserland duurder worden voor buitenlandse toeristen.

Ook euro deelt in klappen

Het besluit van de SNB om de koers van de Zwitserse frank los te laten, heeft ook de euro geen goed gedaan. Nadat de euro flink terrein had verloren tegenover de Zwitserse frank, zoals gezegd, ging de euro ook hard onderuit ten opzichte van de dollar.

De euro zakte in de ochtendhandel tot een dieptepunt van 1,1575 dollar en bereikte daarmee het laagste niveau sinds eind 2003. Rond het middaguur herstelde de koers enigszins, tot 1,1675 dollar. Daarmee is de Europese munt voor het eerst sinds eind 2005 minder dan 1,17 dollar waard.