FPC Gent biedt structurele oplossing voor longstay-geïnterneerden

Het FPC Gent (Forensisch Psychiatrisch Centrum) heeft een voorstel gedaan om in zijn instelling niet alleen Frank Van den Bleeken tijdelijk op te nemen, maar ook een structurele oplossing aan te bieden voor de problematiek van longstay-geïnterneerden. Het centrum wil een aparte unit opstarten voor 16 dergelijke patiënten.

Op 11 januari 2015 zou geïnterneerde Frank Van den Bleeken euthanasie krijgen in de ziekenhuisboeg van de gevangenis van Brugge. Maar de behandelend geneesheer liet te elfder ure weten dat hij dat niet zou doen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) trok de zaak naar zich toe en deed drie voorstellen: Frank zou getransfereerd worden naar het FPC Gent, hij zou wellicht op korte termijn naar Nederland kunnen en er zou een structurele oplossing komen in België voor de zogenoemde longstay-geïnterneerden.

Iedereen was verrast door de wending die deze zaak kreeg. Een chronologische reconstructie van de gebeurtenissen leert nu dat de minister van Justitie eerder op de hoogte was van de beslissing van de arts dan de patiënt zelf. Frank, de geïnterneerde, kreeg het nieuws via via te horen op maandagmiddag 5 januari maar op zaterdag 3 januari werd het FPC Gent al gecontacteerd door het kabinet van de minister van Justitie met de vraag om Frank op te nemen.

Minister Geens liet ook verstaan dat er voor Frank Van den Bleeken "een optimaal perspectief is voor een snelle transfer naar een centrum in Nederland dat gespecialiseerd is in lange verblijven voor geïnterneerden". Maar het FPC Gent zou dus op termijn wel een structurele oplossing kunnen aanbieden.