Menukaart in een vreemde taal? Ga er even met je smartphone over

Een tekst meteen vertaald zien wanneer je er met je smartphone overgaat. Het lijkt sciencefiction, maar het wordt vrij snel realiteit. Het is namelijk een van de nieuwe functies van de vernieuwde Google Translate-applicatie.

Het principe is vrij eenvoudig. Je gaat met de camera van je smartphone over een stukje tekst en de applicatie brengt de vertaling meteen op het scherm. Handig als je in het buitenland niets begrijpt van de wegwijzers of als je op restaurant graag wil weten wat je gaat bestellen.

Momenteel kan de applicatie overweg met het Engels, Frans, Spaans, Duits, Italiaans, Portugees en Russisch. Het Nederlands is er voorlopig dus nog niet bij. Het bedrijf laat wel weten vrij snel extra talen toe te voegen.

De technologie achter de functie is van Wordlens, een applicatie die de functie al in zich had en onlangs gekocht werd door Google.

Applicatie als tolk

Daarnaast is ook de tolkfunctie sterk verbeterd. Het was al langer mogelijk om de applicatie te laten luisteren naar iemand en de vertaling te laten uitschrijven. Nu kan de app ook de gesproken taal herkennen, waardoor een gesprek tussen twee mensen die een andere taal spreken heel wat vlotter zou moeten gaan.

Het rechtstreeks tolken lukt ondertussen al in een tiental talen, maar is niet altijd even succesvol. Zo is de kwaliteit van de vertalingen sterk afhankelijk van bijvoorbeeld het lawaai op de achtergrond en de snelheid van de sprekers.

Meest gelezen