Nederlander doet meer boodschappen in België en Duitsland

Nederlanders in de grensstreek doen hun boodschappen steeds vaker in België en Duitsland. Zo gaven ze het afgelopen jaar 15 procent meer uit in supermarkten in het buitenland dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK, zo bericht de Nederlandse openbare omroep NOS.

Vooral bier en wijn wordt vaker over de grens gekocht, maar ook vlees, kaas, sanitaire producten en dierenvoeding zijn populair. Nederlanders tanken vaker over de grens en kopen dan ook maar de boodschappen daar. "Doordat accijns op bier en wijn zijn gestegen, loont het ook meer om daarvoor de grens over te gaan", zegt onderzoeker Joop Holla.

Dertig procent van alle huishoudens in de grensstreek doet een deel van de inkopen in het buitenland. Ze halen 2,5 procent van hun boodschappen uit het buitenland. Limburgers kopen het meest over de grens: 6 procent van alle levensmiddelen wordt in het buitenland gekocht.