Nertsenkwekerij in Beveren-Waas mag niet uitbreiden

Een nertsenkwekerij uit Beveren-Waas mag niet uitbreiden van 16.200 tot 27.000 dieren. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Gaia en bevestigt het kabinet van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V).

De minister herroept daarmee de beslissing van de Oost-Vlaamse deputatie, die eerder wel toelating gaf om het nertstenbestand met 10.800 dieren uit te breiden. De huidige milieuvergunning voor het bedrijf blijft wel nog tot medio 2030 geldig.

"We zijn heel tevreden dat minister Schauvliege nu een duidelijk signaal geeft door de vergunning te weigeren", reageert Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch, die samen met omwonenden beroep aantekende. "Nertsen zijn wilde dieren. Als ze opgesloten zitten in kooien van amper tachtig op dertig centimeter vertonen ze abnormaal, gestoord gedrag: ze springen heftig tegen de kooiwanden en verminken zichzelf. Tot twintig procent van de jongen sterft vroegtijdig."

Vandenbosch zegt verder dat de kwekerij in Beveren-Waas geen garantie gaf dat er voldoende koelcapaciteit is voor al die dode nertsen. "Ook bestaat het gevaar dat er dieren ontsnappen, dat er ongedierte wordt aangetrokken, dat er geurhinder ontstaat,..."

Minister Schauvliege baseerde haar beslissing op de beleidskeuze van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), die in zijn beleidsnota "een verbod op de oprichting van nieuwe pelsdierhouderijen en op de uitbreiding van bestaande pelsdierhouderijen" vermeldt.

Gaia zegt te blijven ijveren voor een totaalverbod op nertsenkwekerijen voor de productie van bont.