Opnieuw "airpocalyps" in Peking

De lucht in Peking en een aantal andere steden in China is opnieuw zwaar vervuild, onder meer door fijn stof. In Peking is de zichtbaarheid sterk beperkt zodat de meeste automobilisten ook overdag hun lichten aansteken. De Chinezen noemen die situatie de "airpocalypse".
Xinhua News Agency
Toeristen dragen een masker bij een bezoek aan de Tempel van de hemel in Peking.

Volgens de Amerikaanse ambassade werd in Peking in de namiddag 568 microgram fijn stof met een diameter van 2,5 micrometer (PM 2,5) per kubieke meter gemeten. Dat is meer dan 20 keer de drempelwaarde van 25 microgram van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

De Chinese autoriteiten zelf stellen dat het "gevaarlijk" is om buiten te blijven bij een concentratie van meer dan 300 microgram per kubieke meter. De meeste mensen die buiten komen, dragen papieren mondmaskertjes maar dat helpt absoluut niet tegen het heel fijne stof.

Een ander, Chinees, meetstation in Peking gaf zelfs nog ergere waarden: daar werd een piek van 631 microgram fijn stof gemeten.

Ook in andere Chinese steden, onder meer in Qinhuangdao in de noordelijke provincie Hebei, is de lucht sterk vervuild.

De oorzaken van de vaak voorkomende vervuilingspieken zijn de ongebreidelde toename van het autoverkeer, het grote aandeel van steenkool bij het opwekken van elektriciteit en sterk vervuilende fabrieken en werven. 

Xinhua/Photoshot. All rights reserved.

De zichtbaarheid is sterk beperkt op een scheepswerf in de stad Qinhuangdao in de noordelijke provincie Hebei.

Meest gelezen