Stop op nieuwe kandidaten voor binnenlandse adoptie

Het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) aanvaardt geen kandidaat-adoptieouders meer voor binnenlandse adopties. De bestaande wachtlijst is gewoon te lang geworden en het VCA wil kandidaat-adoptieouders "geen valse hoop geven". Dat staat te lezen op de website van Kind & Gezin.

Wie zich in Vlaanderen kandidaat stelt voor adoptie moet voldoende geduld hebben. Momenteel staan er 495 kandidaat-adoptieouders op de wachtlijst om te mogen starten met de voorbereiding. Daarnaast zijn er meer dan 60 kandidaat-adoptieouders aan het wachten bij een adoptiedienst op een kindvoorstel.

Als je weet dat er de voorbije jaren door de binnenlandse adoptiediensten telkens maar 20 tot 30 kinderen geplaatst werden in een adoptiegezin, is het duidelijk dat het voor kandidaat-adoptieouders soms heel lang wachten is.

"De wachttijd loopt zeer hoog op", erkent het Vlaams Centrum voor Adoptie. Het centrum wil "geen valse hoop geven" en zegt dat het daarom "geen zin heeft nieuwe aanmeldingen te aanvaarden". "Alle aanmeldingen die ontvangen worden na 19 januari zullen niet meer verwerkt worden", luidt de boodschap.

Het VCA wil verder alle wachtenden in de loop van 2015 "informeren over hun mogelijkheden in de toekomst". Het centrum zal daarvoor verspreid over heel Vlaanderen informatiesessies organiseren. "Alle kandidaat-adoptieouders, die zijn aangemeld voor 20 januari 2015, zullen hierover geïnformeerd worden en hiervoor een uitnodiging ontvangen", klinkt het.