Tot 73 procent meer nieuwe woonkredieten afgesloten

In oktober, november en december vorig jaar werden maar liefst 73 procent meer woonkredieten afgesloten dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit de nieuwste notarisbarometer die vandaag uitkwam. De stijging komt ook deels omdat mensen hun lening opnieuw onderhandelden wegens de lage rentevoeten. Intussen blijkt, uit voorlopige cijfers, dat er van een instorting van de huizenmarkt na de grote rush, geen sprake is.

De aankondiging dat de Vlaamse regering de woonbonus - die huizenkopers een mooie fiscale return gunt -  ging terugschroeven, leidde tot een echte stormloop in oktober en november vorig jaar. Omdat het gemiddeld een drietal maanden duurt vooraleer een akte bij de notaris helemaal rond is, moest een nieuwe woning een tijd voor het einde van het jaar worden aangekocht om van de oude woonbonus te kunnen genieten.

Dat leidde tot een kleine rush op huizen en appartementen. Ook de banken hadden het druk omdat er veel meer leningen moesten worden afgesloten, en notariskantoren draaiden overuren. Vandaag meldt de notarisbarometer dat er in het vierde trimester van vorig jaar (oktober-december) 73 procent meer nieuwe kredietakten werden genoteerd dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het aantal vastgoedtransacties beleefde een absolute piek in oktober. Op jaarbasis was er een stijging van 25,2 procent. Notaris.be heeft het over "een nieuwe recordmaand" sinds de invoering van hun activiteitenindex in 2008. In november steeg dat cijfer nog met 21,9 procent op jaarbasis, al was er al een kleine terugval tegenover een maand eerder (-14,5 procent tegenover oktober 2014).

"We mogen niet euforisch worden"

Omdat december in de meerderheid van de gevallen te laat was om nog de oude woonbonus mee te pikken, geven de cijfers voor die maand al een indicatie over het effect van het wegvallen ervan. Dat blijkt goed mee te vallen. Meer nog, van een crash op de huizenmarkt waarvoor sommigen vreesden, is geen sprake.

Volgens de notarisbarometer "normaliseerde de situatie". Er werden 13,4 procent minder verkoopsakten getekend tegenover een jaar eerder, maar december 2013 was dan ook een uitstekende maand. De lage rentevoeten compenseren de mindere return via de woonbonus, en het cliché dat de Belg een baksteen in de maag heeft blijft meer dan ooit overeind.

De sector wil evenwel nog niet over een hoerastemming spreken. "We mogen niet te euforisch worden", zegt Dajo Hermans van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen. "Men had een crash voorspeld. Die voorspelt men al jaren, maar die er zal er niet komen. Maar nu gaan zeggen dat het gigantisch goed gaat en hoera gaan roepen, zou overdreven zijn." Sowieso geven de cijfers van december een heel voorlopig beeld, en is het wachten op cijfers op iets langere termijn.

Vastgoed werd gemiddeld goedkoper op jaarbasis

De rush naar vastgoed vorig jaar leidde niet tot hogere prijzen. Sterker nog: tegenover een jaar eerder bleken de prijzen in het vierde trimester licht gedaald. De gemiddelde prijs voor een woonhuis zakte in België met 0,3 procent, al zijn er sterke regionale verschillen. In Vlaanderen en Wallonië is er een lichte daling, maar in Brussel een stijging van ruim 10 procent.

Wat de appartementen betreft, daalden de prijzen 2,4 procent in België: 0,5 procent in Vlaanderen, en zelfs 9 procent in Brussel. In Wallonië was er een stijging van 2 procent. U leest het hele rapport hier.