Wikipedia wint Erasmusprijs

De Erasmusprijs 2015 is toegekend aan Wikipedia. De website ontvangt de prijs omdat ze de verspreiding van kennis heeft bevorderd door een allesomvattende, voor iedereen toegankelijke encyclopedie op te zetten, aldus de stichting Praemium Erasmianum.

De prijs wordt in bijzonder toegekend aan Wikipedia als zogenoemde community, een gemeenschap van tienduizenden vrijwilligers die wereldwijd de encyclopedie bijhouden en vormgeven.

"Door haar open karakter draagt Wikipedia bij aan het besef dat bronnen van kennis niet neutraal zijn en steeds gewogen moeten worden", meldt de stichting.

De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. Aan de prijs is een geldbedrag van 150.000 euro verbonden.

De prijs wordt al sinds 1958 uitgereikt. Bekende laureaten zijn Charlie Chaplin, beeldhouwer Henry Moore, econoom Jan Tinbergen, architect Renzo Piano en dirigent Bernard Haitink. Vorig jaar kreeg de Belgische festivalorganisator en curator Frie Leysen de prijs.