Zware brand op industriezone in Houthalen-Helchteren

Op het industrieterrein Europark in Houthalen-Helchteren is vanmiddag een zware brand uitgebroken bij het bedrijf Chemo Plast. De volledige bedrijfshal stond er in lichterlaaie en er waren verschillende explosies, maar niemand raakte gewond. Buurtbewoners werd gevraagd om ramen en deuren dicht te houden omdat er hevige rookontwikkeling was, maar die rook was wel niet giftig.

Het ging om een bijzonder felle brand. Tot in de wijde omgeving is er een dikke rookpluim te zien. Alle Limburgse brandweerkorpsen die over grote tankwagens beschikken, werden gevraagd om bij te springen.

Bij de brand vielen geen gewonden, bevestigen de hulpdiensten. Het bedrijventerrein zelf werd een tijd afgesloten en de straten ernaar toe werden geblokkeerd.

"Rook niet giftig of kankerverwekkend"

In het bedrijf worden onderhoudsproducten gemaakt, voornamelijk voor de reiniging van voertuigen. De rookpluim is evenwel niet giftig of kankerverwekkend, bevestigt burgemeester Yzermans.

Twee straten in de omgeving werden wel geëvacueerd en bewoners in de buurt moesten ramen en deuren gesloten houden.

Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. Vermoedelijk is er iets misgelopen tijdens de productie in het bedrijf, waar gewerkt wordt met benzinederivaten.

Op het moment van de brand waren 20 mensen aan het werk. Die zijn allemaal tijdig weggeraakt, maar hun bedrijf is wel compleet verwoest. "Sommige mensen werkten daar al 30 jaar", zegt burgemeester Yzermans. "Zij zijn echt droevig."