18-jarige opgepakt in Vilvoorde, stond op het punt te vertrekken naar Syrië

De politie heeft vanmiddag een 18-jarige jongen opgepakt in Vilvoorde omdat hij kennelijk klaarstond om naar Syrië te vertrekken. Dat meldt RingTV en bevestigt de burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

De 18-jarige jongeman had valse papieren om naar Syrië te vertrekken, dat hadden de politie en de veiligheidsdiensten vastgesteld. Het gaat om een leerling van het KITO, het katholiek instituut voor technisch onderwijs.

Volgens burgemeester Bonte liep de jongen weliswaar school in Vilvoorde, maar woont hij in een buurgemeente. "De voorbije dagen was duidelijk geworden dat hij concrete reisplannen had", zegt de burgemeester. "Hij zou zich de laatste dagen ook in zeer radicale termen hebben uitgedrukt over de gebeurtenissen in Frankrijk van de afgelopen week."

"Ook Vlaamse meisjes"

Voor de burgemeester van Vilvoorde is de arrestatie een bewijs dat het preventieve beleid werkt.  "Het is wel ellendig dat mensen na wat er in Parijs en Verviers gebeurd is, het nog altijd in hun hoofd krijgen om naar Syrië te vertrekken", aldus Hans Bonte.

"Het is opvallend hoe dergelijke gebeurtenissen een soort triggereffect lijken te hebben en het probleem groter lijken te maken, en net meer mensen aanzetten om te radicaliseren. Het gaat dan vooral om een groep die kwetsbaar is voor die radicalisatie, en dat gaat heus niet alleen om jongens maar ook om meisjes, zelfs om Vlaamse meisjes."