7 euro voor eerste komkommer van het jaar

Op de groenten- en fruitveiling van Roeselare, de REO Veiling, is de verkoop van de voorjaarsteelt vandaag op gang getrokken. Dat gebeurt traditioneel met de primeurverkoop van komkommers. Veertien komkommers werden geveild en gingen de deur uit voor precies 7 euro per stuk.

Met de veiling van de eerste komkommers in het land begint de REO vroeg aan de lente. Toch was het nog iets later dan vorig jaar: de eerste komkommers kwamen zes dagen later binnen dan vorig jaar. Ook de prijs lag een flink pak lager dan vorig jaar, toen er 12 euro betaald werd voor een primeurkomkommer. "Maar het blijft een mooie prijs. Mocht ik dat het ganse jaar door krijgen, zou het perfect zijn", zegt producent en leverancier Nico Perneel. Gemiddeld gingen de komkommers vorig jaar de deur uit voor net geen 25 cent.

Komkommers zijn voor de REO Veiling enorm belangrijk. Vorig jaar gingen er zo'n 30,7 miljoen stuks onder de hamer. De groente zit fors in de lift, met bijna een verdriedubbeling van de aanvoer in de jongste zes jaar. Vanaf maandag worden komkommers bijna op dagbasis geleverd worden en zal de prijs sterk dalen. De aanvoer is het hoogst vanaf mei tot en met september.

De REO Veiling kijkt al uit naar de volgende primeurverkoop. Dat worden de aardbeien, die traditioneel rond de valentijnsperiode worden geleverd.