"Aanslagen tegen politie op openbare weg waren op til"

Bij de antiterreuracties van gisteren zijn in totaal 13 verdachten van hun vrijheid beroofd. Dat heeft het federaal parket gezegd op een persconferentie. De actie was gericht tegen een terroristische cel die aanslagen wilde plegen tegen de politie.

De antiterreuroperatie van gisteren was uitdrukkelijk bedoeld om zowel een terroristische cel als haar logistiek netwerk op te rollen, maakte het parket bekend.

Uit het onderzoek is gebleken dat de cel op het punt stond om terroristische aanslagen in ons land te plegen, met name op politieagenten op de openbare weg en in commissariaten. Waar die aanslagen concreet gepland waren, is niet duidelijk. Ze hadden overal in ons land kunnen toeslaan, liet het parket verstaan.

Of er ook plannen waren om hooggeplaatste mensen te ontvoeren en te onthoofden, zoals vanmorgen door enkele media werd gesuggereerd, kon het parket "voorlopig niet bevestigen".

De redactie van Rudi Vranckx kwam echter te weten dat de cel ook acties "tegen willekeurige doelwitten op straat" zou hebben gepland. "Aanslagen tegen eender wie dus."

12 huiszoekingen, 13 aanhoudingen

In totaal werden gisterenmiddag en -avond 12 huiszoekingen uitgevoerd in 6 verschillende gemeenten: 2 in Verviers, 1 in Anderlecht, 6 in Molenbeek, 1 in Brussel, 1 in Sint-Agatha-Berchem en 1 in Liedekerke.

Daarbij werden 13 mensen van hun vrijheid beroofd. "In Verviers werd 1 persoon opgepakt, in Molenbeek 9, in Sint-Agatha-Berchem 1 en in Brussel 2", zei parketwoordvoerder Frédéric Van Der Sypt.

Veel details over de identiteit, leeftijd en nationaliteit van de verdachten wilde het parket niet kwijt, enkel dat "de meesten onder hen Belgen zijn". De parketwoordvoerder verduidelijkte wel dat er bij de verdachten ook teruggekeerde Syriëstrijders waren. Het is niet duidelijk of de verdachten allen mannen zijn, of dat er ook vrouwen bij betrokken zijn.

De 2 verdachten die gisteravond werden doodgeschoten in een huis in Verviers, zijn overigens nog niet geïdentificeerd.

Ook twee Belgen in Frankrijk aangehouden

Het parket maakte ook bekend dat er ook in Frankrijk 2 mensen zijn aangehouden. Het gaat om 2 personen met de Belgische nationaliteit die deel uitmaken van dezelfde terroristische cel. Volgens het Franse persagentschap AFP probeerden de twee vanuit België naar Italië te vluchten. Ze zouden kort na de inval in Verviers ons land ontvlucht hebben. België zal om hun uitlevering vragen.

Het is nog niet duidelijk of de gehele terroristische cel met de acties van gisteren volledig is opgerold. Het parket wilde of kon dat niet bevestigen. "Het onderzoek moet uitwijzen of we iedereen hebben", zei Van Der Sypt. De mensen die het parket tot nog toe op het oog had, zijn in elk geval allemaal gearresteerd. Het onderzoek gaat voort, mogelijk volgen er later nog arrestaties.

Verkleed als agenten aanslagen plegen?

Bij de huiszoekingen werden ook verschillende oorlogswapens zoals kalasjnikovs gevonden, alsook handvuurwapens, munitie, explosieven, een handgranaat, politie-uniformen, valse documenten een grote geldsom, gsm's en walkie-talkies.

Met de politie-uniformen die in beslag zijn genomen, zouden de terroristen zich hebben willen verkleden om zo onopgemerkt gewapend te straat op te trekken en op die manier gemakkelijker politieagenten te kunnen vermoorden. Verkleed als agenten zouden ze ook gemakkelijker politiecommissariaten hebben kunnen binnenstappen.

Belgische operatie

Het parket maakte ook duidelijk dat dit een hoofdzakelijk Belgische operatie was die geen deel uitmaakte van een Europese actie. Er is ook geen enkele link met de terreuraanslagen in Parijs.

"Dit onderzoek liep al enkele weken en we zijn in actie getreden op het moment dat ons het meest geschikt leek", zei Van Der Sypt. "Er is geen sprake van een gecoördineerde Europese actie of iets in die zin." Volgens de redactie van Rudi Vranckx kregen de Belgische speciale eenheden wel ondersteuning van collega's uit Duitsland.

De actie van gisteren is een van de grootste antiterreuracties die in België zijn uitgevoerd, voegde het parket er nog aan toe.