"Dreigingsniveau 3 zichtbaar", urenlang aanschuiven aan Justitiepaleis

Met de verhoging van het dreigingsniveau van 2 naar 3 voor het hele land, zullen "een aantal maatregelen sterk zichtbaar en merkbaar zijn in het straatbeeld". Dat zegt OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Onder meer aan het Justitiepaleis in Brussel was het urenlang aanschuiven en de nieuwjaarsreceptie van het openbaar ministerie en de rechtbank is voor de zekerheid geannuleerd.

De geplande nieuwjaarsreceptie van het openbaar ministerie en de rechtbank die normaal gezien vandaag om 16 uur zou plaatsvinden in het justitiepaleis aan de Bolivarplaats in Antwerpen wordt geannuleerd. Dat meldt de Antwerpse afdeling van het parket van Antwerpen.

"De procureur en de voorzitter van de rechtbank hebben dat gezamenlijk beslist. Er is geen concrete dreiging naar het personeel of naar het gebouw geuit, maar gelet op de algemene context is die beslissing genomen", zegt parketwoordvoerder Ken Witpas.

Gisterenavond werd beslist om het terreurdreigingsniveau voor het hele land te verhogen van 2 naar 3. Dat betekent dat een aanslag "mogelijk" of "waarschijnlijk" is. "Er werden beveiligingsmaatregelen getroffen voor de politiegebouwen in heel het land en de gerechtsgebouwen in Brussel", zegt een woordvoerder van OCAD.

Die maatregelen zijn onder meer zichtbaar aan het Justitiepaleis in Brussel. Daar wordt iedereen (ook magistraten, personeel en advocaten) vandaag individueel gecontroleerd vooraleer ze het gebouw binnengaan.

Op een bepaald moment stonden er zo'n 400 mensen aan te schuiven. "We weten nog niet of we zitting gaan kunnen houden", zei een rechter in de wachtrij. "In de twintig jaar dat ik hier werk, heb ik nog nooit zo'n grote controle gezien", voegde een griffier eraan toe.

Ook aan het Antwerpse gerechtsgebouw, het zogenoemde Vlinderpaleis, is er extra bewaking. Hetzelfde geldt voor het hof van beroep aan de Waalse Kaai en voor het oude justitiepaleis aan de Britse Lei waar momenteel een assisenproces bezig is. In Mechelen is het gerechtsgebouw zo goed als afgesloten omdat het gebouw, in het centrum van de stad, heel moeilijk te beveiligen is.

Europese instellingen

Ook de Europese instellingen in Brussel hebben hun veiligheidsmaatregelen opgevoerd. Aan de ingang van het Berlaymontgebouw, waar de Commissie zetelt, staan borden met de melding dat "alarmcode geel" er van kracht is. De tassen van bezoekers worden doorzocht nog voor ze het gebouw binnengaan.

Ook aan de overkant van de straat worden alle bezoekers gecontroleerd. In het Justus Lipsius-gebouw moeten tassen zoals altijd door de scanner gaan, maar anders dan vroeger moet iedereen die naar binnen wil al op straat zijn badge tonen.

Een woordvoerster van de Commissie legde uit dat ze "in permanent contact met de Belgische autoriteiten" staan. "We zijn niet op de hoogte van specifieke dreigingen tegen de Europese instellingen, maar na de verhoging van het dreigingsniveau in België hebben ook wij beslist om ons dreigingsniveau te verhogen". De woordvoerster benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat.