"Joodse Nobelprijs" gaat naar Michael Douglas

Michael Douglas krijgt dit jaar de Genesis Prize, ook wel de "Joodse Nobelprijs" genoemd. De prijs is pas vorig jaar voor het eerst uitgereikt en eert een individu dat zich inzet voor de Joodse waarden, de Joodse gemeenschap en de staat Israël.

De Genesis Prize is een initiatief van het kabinet van de Israëlische premier, de Genesis Philanthropy Group en de voorzitter van het Joods Agentschap. Vorig jaar was voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg de laureaat, dit jaar gaat de prijs naar acteur Michael Douglas.

Douglas' vader Kirk is Joods en ook Michael heeft zijn Joodse afkomst altijd hooggehouden. Hij krijgt de prijs voor zijn "inclusieve benadering van Joden met diverse achtergronden". Aan de Genesis Prize is een bedrag van 1 miljoen dollar (zo'n 860.000 euro) verbonden. Douglas geeft te kennen dat hij het geld wil gebruiken om de diversiteit binnen het Jodendom te stimuleren.