"Laat bewapening van joodse gemeenschap toe"

De Brusselse rabbijn Menachem Margolin, voorzitter van de European Jewish Association (EJA), vraagt in een brief aan de regeringen van alle EU-lidstaten om hun wapenwetgeving zo aan te passen dat de joodse gemeenschappen op hun grondgebied zichzelf kunnen verdedigen tegen potentiële terroristische aanvallen. Dat staat te lezen op de website van de EJA. De oproep is volgens de federatie een reactie op de aanslagen in Parijs en "de toename van antisemitische aanvallen in Europa".

Margolin schrijft dat we de "waarschuwingssignalen rond antisemitisme, racisme en intolerantie" die de laatste tijd de kop opsteken moeten onderkennen. "Joden voelen zich momenteel niet veilig", zegt hij. "Mensen zijn bang om naar de synagoge of naar joodse scholen te gaan."

Een mogelijke oplossing zou volgens Margolin zijn om elke joodse instelling permanent door twee politieagenten te laten bewaken. "Zolang dat niet gebeurt, moeten we ons op een andere manier weer veilig kunnen voelen", stelt de rabbijn, waarmee hij verwijst naar een eventuele toelating om wapens te dragen. De wapens zouden dan wel allemaal geregistreerd moeten worden en alles zou onder toezicht van de autoriteiten gebeuren.

Volgens Michael Freilich van Joods Actueel moet de vraag van Margolin gezien worden in het kader van "de nieuwe realiteit waarin we ons bevinden". "Het kan niet de bedoeling zijn dat elke Joodse burger een wapen begint te dragen", zegt hij echter. "Wel is het zo dat de huidige wapenwetgeving vooral gericht is op enerzijds sport en anderzijds op het beveiligen van banken en geldtransporten. Beveiligingsfirma's die bepaalde instellingen willen bewaken bevinden zich in een grijze zone. Bovendien kan de politie niet altijd overal aanwezig zijn."