"Openbare optredens weigeren, zolang we geen wapen mogen dragen"

Politievakbond Sypol.be heeft alle hulpagenten opgeroepen alle openbare optredens te weigeren, zolang ze geen wapen en kogelvrij vest mogen dragen. Hulpagenten moeten ook een opleiding krijgen om vuurwapens te kunnen gebruiken, luidt het.

De hulpagenten, zogenoemde agenten van politie, zijn geen politieambtenaren en hebben een beperkte bevoegdheid. Ze staan vooral in voor verkeersopdrachten, ordehandhaving en wijkwerking. "Deze agenten kunnen door de burger en anderen niet onderscheiden worden van een politie-inspecteur omdat ze eenzelfde uniform dragen", zegt Rudy Callewarert van Sypol. "Het enige verschil in uniform is dat agenten van politie één ster dragen en inspecteurs twee."

Sypol roept hulpagenten op om alle openbare opdrachten te weigeren zolang ze ongewapend en in uniform de straat op moeten. Momenteel zijn hulpagenten enkel opgeleid om pepperspray of een taser te gebruiken, niet voor het hanteren van een vuurwapen. De vakbond wil dat die opleiding ingevoerd wordt. Hulpagenten moeten ook een kogelvrij vest krijgen.

"Wie zal de verantwoordelijkheid dragen als ze de baan op moeten en er gebeurt iets, wetende welk gevaar er is? Gaan ze dan met de bevoegde drie ministers naar de begrafenis?", vraagt Callewaert.

Het is evenmin logisch dat het burgerpersoneel in de politiegebouwen, bijvoorbeeld in de politiezone Gent, drager moet zijn van een kogelvrij vest terwijl de agenten van politie ongewapend en in uniform de straat op moeten, besluit de politievakbond.