"Opkuisactie zou andere cellen kunnen activeren"

Een verhoogd terreurdreigingsniveau blijft ook na de grote veiligheidsactie van gisterenavond echt wel nodig. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) gezegd in "De ochtend". Jambon beklemtoonde ook dat waakzaamheid geboden blijft, en dat de veiligheidsdiensten voort zullen werken op het ingeslagen pad.

Jambon noemt de verhoging van het terreurdreigingsniveau van 2 naar 3 "een logische beslissing vanuit voorzichtigheid, want een dergelijke opkuisactie zoals die van gisteren, zou anderen met dezelfde ideeën kunnen activeren".

Of de dreiging van een concrete aanslag in ons land acuter is dan ooit, wilde Jambon niet met zoveel woorden gezegd hebben. "De veiligheidsspecialisten achtten het raadzaam om gisteren tot actie over te gaan. Uiteindelijk is de veiligheidsactie erg goed verlopen. We gaan op dat pad verder", besluit hij.

"Zaak in Verviers proper opgeruimd"

Naast de grote actie in Verviers hebben de veiligheidsdiensten gisterenavond nog op 9 andere locaties actie ondernomen. "Het was een brede actie, die zich vooral concentreerde binnen Brussel en in de regio Halle-Vilvoorde", vertelt Jambon.

Over eventuele arrestaties wilde Jambon voorlopig niets kwijt. Het federaal parket geeft om 11 uur wel een persconferentie.

Over de twee mannen die gisterenavond gedood werden in Verviers, wilde Jambon ook weinig kwijt. Hij bevestigt wel dat het om twee voormalige Syriëstrijders gaat.

"Het komt mij momenteel niet toe om daarover nu in detail te treden, maar het waren geen doetjes, zoveel is duidelijk. De zaak is proper opgeruimd, en we moeten niet onnodig paniek zaaien", aldus Jambon.

"Veiligheidsdiensten krijgen middelen om adequaat te handelen"

Na de gebeurtenissen van de afgelopen week gaan er stemmen op om het veiligheidsbudget te vrijwaren in de komende besparingsronde. Onder meer veiligheidsexpert Brice De Ruyver pleit voor het behoud van de huidige budgetten. Volgens Jambon zal bij de begrotingscontrole in maart worden bekeken hoe de koek verdeeld wordt.

"De aanpak van radicalisering en terrorisme is voor deze regering echt prioritair. De vastberadenheid om te handelen is er, en er wordt goed samenwerkt", klinkt het.

"Met premier Michel en minister Geens verloopt de samenwerking vlot, maar gisteren is ook bewezen dat de veiligheidsdiensten uitstekend hebben samengewerkt. Onze mensen hebben zich met lijf en leden ingezet, en ik wil hen echt bedanken voor dat schitterende werk", aldus Jambon.