"Politie-uniformen ondanks verbod nog op internet te koop"

Uniformen en ander politiemateriaal zijn nog steeds via het internet te koop. Dat zegt Open VLD-senator Martine Taelman. Nochtans is het verkopen van oude politie-uniformen sinds eind 2013 verboden. Tijdens de huiszoekingen in het kader van de antiterreuroperatie werden politie-uniformen gevonden.

"Groot was mijn verbijstering om vast te stellen dat recentelijk op diverse tweedehandssites nog steeds uniformen van de politie worden aangeboden die niet alleen authentiek zijn maar bovendien in handen van terroristen een reële dreiging uitmaken. Zo stel ik vast dat ik een kogelwerende vest van de voormalige rijkswacht kan aanschaffen. Ook andere attributen zoals vuurwapenholsters en regenjassen van de rijkswacht vindt men eenvoudig terug", zegt Taelman.

"Het is duidelijk dat de wet niet alleen onvoldoende gekend is bij het publiek maar ook dat de gespecialiseerde websites hiervan onvoldoende op de hoogte zijn. Ook zij moeten in tijden van hoog terreuralarm hun verantwoordelijkheid nemen. Er moet dan ook snel worden opgestreden om de verkoop van oude politie-uniformen en in het bijzonder kogelvrije vesten van de voormalige Rijkswacht stop te zetten", zegt de Open VLD-politica. Zij vindt dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hierover spoedoverleg moet houden met de internetaanbieders.

Martine Taelman vraagt dan ook aan de minister van Binnenlandse Zaken om een spoedoverleg te voorzien met de internetaanbieders om hen te wijzen op de recente wet van 2013 die de verkoop van politie-attributen verbiedt.