"Radicalen in gevangenissen afzonderen"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaat moslimradicalen in de gevangenis afzonderen in een speciale afdeling. Er komt zo'n afdeling in Vlaanderen en een in Wallonië. Geens wil zo de verspreiding van het radicalisme tegengaan.

De strijd tegen de radicalisering in de gevangenissen zal opgevoerd worden. Zo zal men de gevangenen opsporen die geradicaliseerd zijn, en gevangenen die aansturen op radicalisering. Geens wil zo vermijden dat jongeren die helemaal niet als fundamentalist de gevangenis in gaan, door de omstandigheden waarin ze daar leven, vatbaar zouden kunnen worden voor radicalisering.

De geradicaliseerde gevangenen zullen afgezonderd worden in twee speciale afdelingen, een in Vlaanderen en een in Wallonië. 

Minister Geens wil ook meer toezicht op de islamconsulenten in de gevangenis. Het moet gaan om officiële imams en niet om fanatici, aldus Geens.

Uit de eerste gegevens van het onderzoek is gebleken dat Chérif Kouachi en Amedy Coulibaly, twee van de drie daders van de aanslagen in Parijs, geradicaliseerd zouden zijn tijdens hun verblijf in de gevangenis.