"Soumission" van Houellebecq voert Franse boekentop aan

De controversiële roman "Soumission" van de Franse schrijver Michel Houellebecq voert de Franse boekentop aan. Na vijf dagen ging het boek al 120.000 keer over de toonbank. Het boek speelt zich af in de nabije toekomst wanneer Frankrijk geleid wordt door een islamitische president.
AFP

De afgelopen weken zorgde het boek voor veel ophef. Houellebecq kreeg het verwijt in de kaart te spelen van extreemrechts. De promotie voor het boek werd stopgezet toen vorige week de bloedige aanslag plaatsvond tegen het magazine Charlie Hebdo.

Die dag stond er een karikatuur van Houellebecq op de voorpagina van het magazine en waren er verschillende pagina's in het nummer gewijd aan "Soumission". Houellebecq verloor zijn goede vriend Bernard Maris, een van de aandeelhouders van Charlie Hebdo, in de aanslag en trok zich daarop terug uit het publieke leven. De uitgevers van het boek werden onder politiebescherming geplaatst.

Er zouden 220.000 exemplaren van "Soumission" gedrukt zijn. De Nederlandse vertaling verschijnt in mei.