"Te gevaarlijk om scholen open te houden"

De belangrijkste Joodse scholen in Brussel en Antwerpen annuleren vrijdag uit veiligheidsoverwegingen alle lessen. Die beslissing werd genomen naar aanleiding van de verhoogde terreurdreiging. Antwerps schepen van Onderwijs Claude Marinower heeft het over een algehele maatregel die past in het licht van de recente terreurdreigingen.

De interne veiligheidsdienst van de Joodse gemeenschap heeft een veiligheidsanalyse gemaakt op basis van de beschikbare informatie en beslist dat de lessen niet kunnen doorgaan. "Het is te gevaarlijk om de scholen open te houden" , zegt Michael Freilich (kleine foto) van Joods Actueel. " De schoolpoorten blijven zeker vrijdag en misschien ook nog de volgende dagen gesloten."

De Israëlische veiligheidsdienst Mossad die mee advies geeft aan ambassades in landen met een belangrijke Joodse gemeenschap zou de analyse bijtreden, aldus nog Joods Actueel.

Ook de orthodox-joodse school in Amsterdam blijft vandaag dicht, meldt de NOS. Er zouden geen concrete aanwijzingen zijn dat de school bedreigd wordt, maar omdat de scholen in België hun lessen opschorten, vindt opperrabijn Binyomin Jacobs het verstandig om de school gesloten te houden. "We voelen ons als bestuur een overbezorgde ouder. Het is een moeilijke situatie. Enerzijds willen we geen paniek zaaien, anderzijds willen we de kop niet in het zand steken."

De drie joodse scholen in Amsterdam worden al langer beveiligd.