"Van veiligheid topprioriteit maken en tegelijk besparen kan niet"

De federale oppositiepartijen PS en Groen spreken vrijdag hun dank uit aan de veiligheids- en politiemensen, na de antiterreuroperatie donderdagavond op verschillende plaatsen in het land. Tegelijk herhalen ze hun kritiek op de geplande besparingen bij de veiligheidsdiensten. Vlaams Belang spreekt dan weer van "het definitieve failliet van de opengrenzenpolitiek".

PS-voorzitter Elio Di Rupo (kleine foto) feliciteert de veiligheidsdiensten voor hun "uitzonderlijke werk bij het verijdelen van een terroristische aanslag en het beschermen van de burgers". Hij eert daarbij hun "doeltreffendheid en moed". "De veiligheid van onze burgers en politieagenten is en blijft prioriteit nummer één", klinkt het ook bij Groen-collega Meyrem Almaci.

Beide oppositiepartijen hameren voorts op het belang van een integrale aanpak met niet enkel repressie, maar onder meer ook preventie, bescherming en een beleid op maat voor terugkerende Syriëstrijders. PS en Groen schuiven halen daarbij opnieuw een reeks eigen voorstellen aan.

Tot slot herhalen de twee partijen hun kritiek op de geplande besparingen bij de veiligheidsdiensten. "Het is contradictorisch om van de veiligheid van de burgers een absolute prioriteit te maken, maar tezelfdertijd zwaar te besparen. zeker nu blijkt dat het opvolgen van teruggekeerde Syriëgangers absoluut noodzakelijk is maar ook de noodzakelijke middelen vergt", hekelt Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke.

Vlaams Belang tot slot trekt andere conclusies. De extreemrechtse partij spreekt van "het definitieve failliet van de opengrenzenpolitiek en het multiculturele sprookje". "Stop deze waanzin, maak een eind aan de opengrenzenpolitiek van de EU, schaf Schengen af en doe onze grenzen potdicht. Het probleem is immers niet dat jihadstrijders het land verlaten, maar wel dat ze terugkeren", besluit voorzitter Tom Van Grieken.

Nicolas Lambert