Britten melden terreuractie, maar wijzigen reisadvies niet

Onze buurlanden houden hun reisadvies voor burgers die naar België willen afreizen voorlopig ongewijzigd, ondanks het verhoogde dreigingsniveau. Voorlopig maakt enkel het Verenigd Koninkrijk in zijn reisadvies al gewag van de antiterreuroperatie in ons land, maar raadt gewoon aan "waakzaam te blijven en het advies van de Belgische autoriteiten te volgen".

Groot-Brittannië vermeldt de antiterreuroperatie in ons land al en vraagt Britten die naar ons land reizen, om alert te zijn. Het Franse reisadvies voor ons land start met een oproep tot "extreme waakzaamheid" in onze stations, maar dat slaat op het gevaar voor zakkenrollers. De Fransen herinneren wel aan de aanslag op het Joods Museum in Brussel vorig jaar, maar over de operatie van donderdagavond wordt nog niet gerept.

De Duitsers pasten hun advies niet meer aan sinds oktober, terwijl ook de laatste aanpassing bij de Nederlanders - de toevoeging van een noodnummer - dateert van november. Ook daar voorlopig dus geen spoor van het verhoogde dreigingsniveau in België of een verwijzing naar de antiterreuroperatie donderdag.

"België is grotendeels gespaard gebleven van grote terroristische incidenten", stellen de Verenigde Staten vrijdagochtend nog steeds in hun reisadvies. Het State Department wijst reizigers er wel op dat België deel uitmaakt van de Schengenzone en dus open grenzen heeft, maar merkt op dat de Belgische veiligheidsdiensten in nauw contact staan met die uit de buurlanden.

Ook bij Buitenlandse Zaken in België heeft men voorlopig geen weet van grondig aangepaste reisadviezen naar aanleiding van de antiterreuroperatie donderdagavond. "Voorlopig kregen we geen meldingen", aldus woordvoerder Hendrik Van de Velde. "Wellicht zullen sommige landen wel verwijzen naar het verhoogde dreigingsniveau en vragen om de instructies van de Belgische autoriteiten te volgen."