Charlie Hebdo vliegt ook in Nederland de deur uit

Het satirische tijdschrift Charlie Hebdo was vanmorgen in korte tijd uitverkocht bij boekhandels en kiosken van AKO in Nederland. "Het was een gekkenhuis, het liep echt storm", aldus een woordvoerder.
AP2015

AKO is verantwoordelijk voor de verkoop van een groot deel van de totale Nederlandse oplage van vijfhonderd exemplaren van het nieuwe nummer van Charlie Hebdo. De vestigingen gingen al vroeg open. Bij boekwinkels die pas later in de ochtend opengaan, zou het tijdschrift nog beperkt verkrijgbaar moeten zijn.

Bij boekhandels op Amsterdam Centraal Station stonden vanmorgen tientallen mensen in de rij om een exemplaar te pakken te krijgen. Toen de winkels om 6.30 uur opengingen, was het blad binnen een paar minuten uitverkocht. Een filiaal had 25 exemplaren ingekocht en moest de laatste wachtenden in de rij teleurstellen. "Gezien de geringe oplage in Nederland was dat onvermijdelijk", aldus AKO-directeur Sjaak Mark.

"Het is gezien alle verschrikkelijke gebeurtenissen in Parijs een legendarische editie", aldus Mark. "Toch waren we verrast door de enorme media-aandacht de afgelopen dagen." De verkoop van het blad had volgens hem ook veel voeten in de aarde wat betreft veiligheid van klanten en personeel. Zo waren er bij de verkooppunten op Schiphol marechaussees aanwezig die een oogje in het zeil hielden.

In België is Charlie Hebdo sinds gisteren te koop. De 20.000 exemplaren in 750 krantenwinkels waren in een mum van tijd uitverkocht. Vandaag zijn 10.000 stuks te koop in 2.750 verkooppunten. Morgen worden nog eens 20.000 exemplaren verwacht. Ook in België is de politie extra waakzaam, aangezien verschillende krantenwinkels bedreigingen ontvingen.