Diversiteit opnieuw ver zoek bij de Oscarnominaties

#OscarsSoWhite. Die hashtag was gisteren in geen tijd trending op Twitter in de VS na de bekendmaking van de Oscarnominaties. In tegenstelling tot vorig jaar, zijn alle genomineerde acteurs blank. Daarnaast zijn vrouwen in alle belangrijke categorieën volkomen afwezig.
AP2014
Vorig jaar won Lupita Nyong'o nog de Oscar voor beste actrice in een bijrol.

Vorig jaar kon de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de VS juichen bij de uitreiking van de Academy Awards: "12 years a slave" van Steve McQueen won de Oscar voor beste film (een primeur voor een film van een zwarte regisseur) en de zwarte actrice Lupita Nyong'o kreeg de Oscar voor beste actrice in een bijrol voor haar vertolking in diezelfde film.

Een herhaling van dit "gekleurde" scenario is dit jaar uitgesloten. In de categorieën beste actrice en acteur in een hoofdrol en beste actrice en acteur in een bijrol (goed voor 4 keer 5 nominaties) zijn àlle kanshebbers blank. Oscarkenners hebben het over de "witste" Oscars in jaren.

In de categorieën van beste regisseur en beste scenarist zijn alle genomineerden bovendien mannen. Dit betekent dat vrouwen (wederom) geen enkele kans maken in deze twee belangrijke categorieën. Kathryn Bigelow blijft zo ook dit jaar de enige vrouw in de geschiedenis van de Academy Awards die ooit de Oscar voor beste regisseur won. Zij kreeg de prijs 5 jaar geleden voor haar film "The hurt locker".

Oscarkenners merken voorts op dat àlle films die dit jaar in de categorie beste film zijn genomineerd ("American sniper", "Birdman", "Boyhood", "The grand Budapest hotel", "The imitation game", "Selma", "The theory of everything" en "Whiplash") verhalen vertellen die zich op de figuur van een man concentreren en bijgevolg een cast overwegend door mannen bevolkt hebben.

Een verklaring voor deze feiten is te zoeken in het feit dat de leden van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences voor 90 procent uit blanke leden bestaat en voor 70 procent uit mannen.

Enige lichtpuntje dit jaar is de film "Selma" over de Afro-Amerikaanse mensenrechtenactivist Martin Luther King Jr.. Die film is genomineerd in de categorie beste film. De zwarte hoofdrolspeler David Oyelowo en de zwarte regisseur Ava DuVernay zijn in hun respectievelijke categorieën evenwel niet genomineerd. Bij de Golden Globes was dat nochtans wel zo.