Europese autoverkoop voor het eerst sinds 2007 gestegen

Vorig jaar zijn in de Europese Unie ruim 12,5 miljoen nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat zijn er 5,7 procent meer dan een jaar eerder. Het gaat om de eerste stijging van de EU-autoverkoop sinds 2007, zo meldt de Europese sectorfederatie ACEA.

Na zes opeenvolgende dalingen steeg de verkoop van personenwagens in de EU vorig jaar naar 12.550.771 exemplaren.

Van de grootste automarkten presteerde Spanje het best (+18,1 procent tegenover 2013), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (+9,3 procent), Italië (+4,2 procent) en Duitsland (+2,9 procent). De verkoop in Frankrijk bleef stabiel (+0,3 procent).

Slechts in drie EU-landen daalde het aantal inschrijvingen van nieuwe personenwagens vorig jaar: Nederland (-6,9 procent), Oostenrijk (-4,9 procent) en België. In ons land daalde de verkoop met 0,6 procent tot 482.939.

De Duitse groep Volkswagen verkocht vorig jaar ruim 7 procent meer personenwagens en breidde haar marktaandeel in de Europese Unie licht uit tot 25,4 procent. Vooral de merken Skoda en Seat deden het goed. PSA Group (Peugeot en Citroën) verloor licht marktaandeel (tot 10,8 procent), terwijl Renault Group (Renault en Dacia) dankzij een verkoopsstijging van meer dan 13 procent de kaap van 10 procent marktaandeel nadert (9,7 procent).