Europol "in nauw contact" met Belgische autoriteiten

De Europese politieorganisatie Europol stond en staat "in nauw contact" met de Belgische autoriteiten in het onderzoek rond de antiterreuroperatie in Verviers en stelt al haar capaciteit en diensten ter beschikking. Dat zegt woordvoerder Soren Pedersen van Europol.

"Over het lopende onderzoek kunnen we geen details geven en verwijzen we naar de nationale overheden", zegt Pedersen. "Europol stelt al haar capaciteit en diensten ter beschikking om de lidstaten te ondersteunen en we zijn in nauw contact met de Belgische autoriteiten wat betreft het huidige onderzoek. Zo kunnen we in onze databases, bijvoorbeeld over religieus geïnspireerd terrorisme, "cross-checks" uitvoeren en bepaalde modi operandi vergelijken. Daarnaast is er ook de "Check the web portal" van Europol, dat onze lidstaten toelaat om online informatie van islamistische terreurorganisaties te delen via een beveiligd netwerk."

Europol waarschuwde in haar laatste "EU Terrorism Situation and Trend Report (TE-SAT)" voor terugkerende Syriëstrijders. "Het probleem van de terugkerende jihadisten uit Syrië of Irak werd al beklemtoond in ons rapport. Recent werd samen met de deelnemende lidstaten ook het "Focal Point Travellers" opgestart. In onze database zitten 2.500 personen die uit de EU naar Syrië of Irak afgereisd zijn, waarvan een deel al teruggekeerd is. Voor België kunnen we geen specifieke cijfers geven", zegt woordvoerder Pedersen.

Europol-directeur Rob Wainwright verklaarde dinsdag aan het Britse Home Affairs Committee dat 3.000 tot 5.000 EU-burgers een potentieel gevaar vormen. In een interview met AP stelde hij vandaag dat het "extreem moeilijk" is om elke terroristische aanslag in Europa te verijdelen. Wainwright was niet beschikbaar voor commentaar, meldt woordvoerder Pedersen.