Foto's politiemensen offline gehaald

Verschillende politiezones nemen extra maatregelen naar aanleiding van de verhoogde terreurdreiging in ons land. Enkele zones hebben de personeelsfoto's van hun website gehaald. In Antwerpen en Brussel hebben de politieagenten de toestemming gekregen om hun dienstwapen mee naar huis te nemen.

Politiezone MINOS, die de Antwerpse randgemeenten Boechout, Borsbeek, Mortsel, Wijnegem en Wommelgem overkoepelt, voerde deze extra veiligheidsmaatregel als eerste door. Alle personeelsfoto's zijn verdwenen uit het organigram op de website.

"Begin deze week is beslist om de foto's van onze agenten van de politiewebsite te halen, uit voorzorg", aldus Ken Pinxten van MINOS. "We hebben iedereen er ook op gewezen op voorzichtig te zijn met sociale media." Andere politiezones hebben dat voorbeeld intussen gevolgd. Sommigen laten een foto van de korpschef online staan, anderen hebben alle politiefoto's verwijderd.

Op de website van politiezone Het Houtsche (Oostkamp, Beernem, Zedelgem) wordt zelfs expliciet gewaarschuwd voor een verhoogde terreurdreiging tegen de politie (zie foto). Agenten daar voelen zich volgens hoofdinspecteur Peter Dierickx bedreigd, omdat "in het buitenland al gebleken is dat politiescholen een potentieel doelwit kunnen zijn". 

Ook in Roeselare zijn ze op hun hoede. "Maar angst is een slechte raadgever", zegt commissaris Rudy Cracco van Riho. "We vragen de mensen extra attent te zijn, en geen slordigheden achter te laten. Deze alarmfase is niet nieuw, en we zijn hiervoor opgeleid. Het is wel nieuw dat de politie een rechtstreeks doelwit is", duidt de commissaris. "Gezonde waakzaamheid is geboden." In West-Vlaanderen bepaalt elke politiezone zelf in welke mate er extra maatregelen worden genomen.

Wapen mee naar huis in Antwerpen en Brussel

Antwerpse agenten hebben uitzonderlijk de toestemming gekregen om hun dienstwapen mee naar huis te nemen. "Onze korpschef heeft die machtiging gegeven. Er zijn natuurlijk ook nog andere maatregelen, maar daar gaan we niet op in", zegt woordvoerder Sven Lommaert.

Die maatregelen moeten de veiligheid van de politiemedewerkers en de politiegebouwen waarborgen, zo meldt de lokale politie. Hoewel de zes hoofdkantoren onder bewaking open blijven, zijn de bijkantoren vandaag wel gesloten. De Antwerpse politie vraagt ook expliciet aan het publiek om "ook voor de eigen veiligheid, enkel bij absolute noodzaak naar het politiekantoor zelf te gaan". Je kan ook aangiftes doen via het e-loket.

Ook in politiezones Brussel West (onder meer Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem) en Brussel Zuid (Anderlecht, Vorst, Sint-Gillis) hebben agenten toestemming gekregen om hun dienstwapen mee naar huis te nemen. In onze hoofdstad zijn enkele kleinere commissariaten gesloten. De grotere kantoren, die wel open zijn, worden bewaakt door zwaar bewapende agenten.

Extra maatregelen in Kortijk, niet in Maaseik

Gemeenten en steden die vaak geassocieerd worden met Syriëstrijders zijn momenteel nog aan het bekijken of er extra maatregelen komen.

In Kortrijk was er vanmiddag een persconferentie. "We nemen enkele beschermings- en veiligheidsmaatregelen in acht ten aanzien van de politie-eenheden en bepaalde gebouwen en voertuigen. De politie krijgt de vraag te focussen op de prioritaire taken. Wat we niet willen, is aan overacting doen of paniek zaaien, maar het is onze plicht om minstens een week alert te zijn", zegt waarnemend burgemeester Wout Maddens (Open VLD).

De politie wilde wel geen details meegeven in het kader van de veiligheid. Ze maakte wel duidelijk dat er geen schooltoezicht wordt verleend en dat wijkposten onbemand blijven.

In Maaseik worden geen bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. "We nemen dezelfde maatregelen die alle politiezones nemen. We denken niet aan het inzetten van extra mensen. We willen eerder de veiligheid van ons personeel garanderen. Uit veiligheidsoverwegingen lichten we dit liever niet in detail toe", aldus politiezone Maasland.

In Vilvoorde wordt nog volop overleg gepleegd. "We passen nu al de algemene veiligheidsmaatregelen toe die Binnenlandse Zaken aanbeveelt. We bekijken of we nog meer kunnen doen", klinkt het bij politiezone VIMA.

Patrouilles per 2, met kogelvrije vesten in steden

Ook andere steden nemen extra veiligheidsmaatregelen. Verschillende politiecommissariaten worden bewaakt. Onder meer in Hasselt krijgen politieagenten op straat bijvoorbeeld kogelvrije vesten en moeten ze per twee patrouilleren.

Ook in Gent mogen agenten niet meer alleen de straat op en krijgen ze kogelvrije vesten. De Gentse politie kreeg zaterdag al de eerste berichten over een mogelijke gewapende aanslag tegen de politie en nam toen al maatregelen.

"Dat hield in dat we mensen niet meer alleen naar buiten lieten gaan. Dat moest steeds per twee en met kogelvrije vesten aan. We hebben ook extra personeel opgeroepen. Zij kunnen de mensen die komen werken, versterken", zegt woordvoerder Manuel Gonzales.

Deze voormiddag is vergaderd in Gent over de kwestie. "De maatregelen blijven van kracht, maar er zijn nog bijkomende maatregelen genomen waarover we niet kunnen communiceren", zei de woordvoerder achteraf. "Al onze geplande acties gaan door, maar er is extra aandacht voor de veiligheid van onze mensen. Er wordt extra personeel ingezet en we blijven de veiligheid van de burger garanderen."

"Vaker anonieme voertuigen"

Andere Oost-Vlaamse politiekorpsen passen hun dienstverlening aan. Onder meer in Dendermonde, Sint-Niklaas en Geraardsbergen worden politiegebouwen extra beveiligd. Zo wordt het onthaal van de politie in Lierde tijdelijk gesloten en moet iedereen nu aanbellen bij het commissariaat van Dendermonde.

In de commissariaten van Destelbergen, Melle, Merelbeke en Oosterzele is er extra beveiliging. "De politie vraagt om voorlopig enkel naar de kantoren te komen in noodgevallen. Bovendien zullen de openingsuren van de onthaalpunten tijdelijk beperkt worden in tijd en worden de veiligheidsmaatregelen in de gebouwen aangescherpt", meldt de lokale politie regio Rhode en Schelde.

"Het politiepersoneel voert nog steeds haar belangrijkste taken uit en is in de gemeente zelfs met verhoogde capaciteit aanwezig, maar zal de komende dagen niet zo zichtbaar zijn. Politiemensen zullen immers vaker in anonieme voertuigen patrouilleren."