Internationaal Strafhof opent vooronderzoek naar situatie in Palestina

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een vooronderzoek geopend naar mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden. Met zo'n vooronderzoek zal de openbare aanklager informatie verzamelen om na te gaan of een onderzoek ten gronde nodig is. Mogelijk komen acties van het Israëlische leger tijdens de oorlog in Gaza van vorige zomer zo in het vizier.

Sinds begin dit jaar is Palestina toegetreden tot de statuten van het Internationaal Strafhof. Dat Hof is bevoegd om te onderzoeken of er in de bezette Palestijnse gebieden en in Oost-Jeruzalem sinds 13 juni vorig jaar oorlogsmisdaden zijn begaan. Vorige zomer was er in de Palestijnse Gazastrook een bloedig conflict tussen Israël en de Palestijnse organisatie Hamas.

De openbare aanklager Fatou Bensouda kondigt in een mededeling aan dat ze het vooronderzoek "ten volle onafhankelijk en onpartijdig" zal voeren.

Zo'n vooronderzoek is geen onderzoek ten gronde, maar is bedoeld om informatie te verzamelen zodat mogelijk de weg kan openen voor een echt onderzoek. Het Internationaal Strafhof kan zo op termijn mogelijke oorlogsmisdaden onderzoeken, begaan door zowel de Palestijnse autoriteiten als Israël (dat geen lid is van het Hof).

Israël liet zich eerder al vrij negatief uit over de toetreding van Palestina tot het Internationaal Strafhof. Zo waarschuwde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat Israël zich zal verzetten tegen elke vervolging van zijn soldaten door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij bevroor ook 106 miljoen euro belastingen die in december voor rekening van de Palestijnse Autoriteit waren geïnd.