Kerry maakt afwezigheid op mars in Parijs goed met bloemen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Franse collega Laurent Fabius hebben in Parijs bloemen neergelegd voor de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en voor de joodse supermarkt, waar vorige week bij aanslagen in totaal 17 mensen omkwamen.

De Verenigde Staten kwamen zondag nog in opspraak omdat ze geen hoge vertegenwoordiger stuurden naar de mars tegen het terrorisme in Parijs, waar wel een veertigtal andere wereldleiders aanwezig waren. Kerry zei vanochtend dat hij op het moment van de mars in India was, en daarom niet aanwezig kon zijn.

Vrijdag vond er ook een ontmoeting plaats tussen Kerry en de Franse president François Hollande. Die laatste riep de buitenlandminister op samen "de noodzakelijke antwoorden" te zoeken na de terroristische aanslagen in Parijs. "Jullie zijn zelf het slachtoffer geweest van een uitzonderlijke aanslag op 11 september 2001. We moeten samen de nodige antwoorden vinden", aldus Hollande.

Kerry verzekerde dan weer dat de Amerikanen "de pijn van het Franse volk delen". Kerry sprak ook zijn lof uit over de aanpak van Frankrijk na de aanslagen. "We hebben u en uw team geobserveerd toen u met veel elegantie en talent" de operaties heeft geleid, maar ook "het Franse volk dat zich verenigde met een sterk gevoel van eenheid". Hij noemde de aanpak van Frankrijk "een groot voorbeeld voor de rest van de wereld".