McCain sluit vestiging Grobbendonk, tot 123 banen bedreigd

Aardappelverwerker McCain sluit zijn vestiging in Grobbendonk. Dat is bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. De productie wordt verplaatst naar een fabriek van McCain Foods-dochter Lutosa in Leuze-en-Hainaut, in de provincie Henegouwen. Volgens de directie worden mogelijk tot 123 personeelsleden getroffen.

De directie van McCain Foods meldt in een persbericht dat het de productie voor Europa in de Lutosa-site in Leuze wil centraliseren, een beslissing die mogelijk 92 arbeiders en 31 bedienden treft, zegt de directie. Tot 42 vrijwillige kandidaten uit Grobbendonk zullen in Leuze aan de slag kunnen, "al beseft de directie dat dat geen evidente keuze zal zijn".

Alle activiteiten die niet met de productie te maken hebben worden voortgezet, zowel op de bureaus in Grobbendonk als in Waregem, klinkt het nog. De bonden hebben het over 117 mensen die hun job dreigen te verliezen, 92 arbeiders en 25 bedienden. Een aantal bedienden die niets met de productie te maken hebben, zouden in Grobbendonk aan het werk kunnen blijven.

De stopzetting komt er volgens McCain vanwege competitiviteitsredenen. De kosten zouden voor Grobbendonk 25 procent hoger liggen dan voor Leuze. "Grobbendonk is tegelijk een verouderde fabriek in een woonomgeving, zonder enige mogelijkheid tot uitbreiding van de site", aldus de directie.

In de vestiging in Grobbendonk werken zo'n 200 mensen, onder wie zo'n 120 arbeiders. Voor hen wordt de procedure voor collectief ontslag volgens de wet-Renault opgestart.