Michael Keaton wint twee Critics' Choice Awards

Acteur Michael Keaton is gisterenavond twee keer bekroond op de Critics' Choice Awards voor zijn rol in "Birdman". Hij won de prijs voor beste acteur en voor beste acteur in een komedie. Hij viel van het podium tijdens de uitreiking, maar zonder veel erg. "Ik heb een beetje overdreven met het Birdman-vliegen-gedoe", zei hij achteraf.
2015 Getty Images

Keaton vernam gisteren dat hij voor het eerst in zijn carrière genomineerd was voor de Oscar voor beste acteur. Met een Golden Globe op de kast en nu ook twee Critics' Choice Awards, verhoogt hij alvast zijn kansen op de meest prestigieuze filmaward. In "Birdman" speelt Keaton een aan lager wal geraakte acteur die vroeger schitterde in de rol van de superheld Birdman.

"Birdman" kaapte zeven Critics' Choice Awards weg. Naast de twee acteursprijzen won de film van Alejandro González Iñárritu ook de prijs voor beste cast, beste originele script, beste cinematografie, beste montage en beste soundtrack.

De andere grote winnaar van de avond was "Boyhood". De film van Richard Linklater kreeg de prijs voor beste film, beste regisseur, beste jonge acteur (Ellar Coltrane) en beste actrice in een bijrol (Patricia Arquette).

De prijs voor beste animatiefilm ging naar "The Lego movie". Opvallend want die film kon geen Oscarnominatie verzilveren in die categorie. "The Grand Budapest Hotel" van Wes Anderson won de prijs voor beste komedie. De Zweedse film "Force majeure" werd bekroond als beste niet-Engelstalige film.

Julianne Moore won de prijs voor beste actrice voor haar rol als Alzheimerpatiënte in "Still Alice", J.K. Simmons werd bekroond tot beste acteur in een bijrol voor zijn prestatie in "Whiplash" en "Interstellar" was goed voor de prijs van beste sciencefictionfilm.

A&E Network

(Julianne Moore en Jennifer Aniston)