Minder illegalen gevat in haven van Zeebrugge

De jongste maanden zijn er steeds minder illegalen aangetroffen in de haven van Zeebrugge. Dat blijkt uit een vraag van de Blankenbergse Daphné Dumery (N-VA) aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

In september werden nog 54 mensen aangetroffen. In oktober ging dat aantal naar 43, in november naar 13 en in december naar 18. De vluchtelingen kwamen vooral uit Albanië, Iran, Syrië, India en Marokko.

De cijfers verrassen Dumery, zeker gezien er recentelijk heel wat illegalen in gammele bootjes werden aangetroffen in het Middellandse Zeegebied. "In deze omstandigheden zouden we dan ook een sterke stijging mogen verwachten van het aantal migranten in het Zeebrugse havengebied. Toch moeten we nu, verrassend, een daling van het aantal illegalen vaststellen", besluit Dumery. Volgens haar blijken de investeringen in beveiliging te renderen. "Ook hebben recente acties op de parkings van Jabbeke en Mannekensvere hun effect", zegt ze.

De minister geeft nog mee de piste te onderzoeken of bepaalde middelen in West-Vlaanderen niet op een andere plaats kunnen ingezet worden. Zo beschikt Oostende nog over materiaal, maar gezien het verdwijnen van de ferrylijn naar Engeland is de noodzaak daar verminderd. Er wordt gekeken of de scheepvaartpolitie in Zeebrugge of de federale wegpolitie in Jabbeke geen gebruik kan maken van die apparatuur.