Moslims blijven protesteren tegen Charlie Hebdo

In verschillende landen is geprotesteerd tegen het Franse satirische magazine Charlie Hebdo. De betogers kwamen op straat uit protest tegen de cartoons over de profeet Mohammed in het nieuwste nummer van het blad. Op de voorpagina staat een cartoon van de profeet met een bordje "Je suis Charlie", onder de tekst "Tout est pardonné".
Betogers in Lahore eisen de dood van de cartoonisten.

Duizenden moslims hebben hun ongenoegen geuit in onder meer Jordanië, de Palestijnse gebieden, Algerije, Syrië, Tunisië, Mali, Mauretanië en Pakistan.

In verschillende landen is het daarbij ook tot rellen gekomen en in Niger in Centraal-Afrika vielen er ook vier doden.

Honderden mensen waren na het vrijdaggebed naar het Franse cultureel centrum in de stad Zinder in Niger getrokken en hadden het gebouw in brand gestoken. Ook aanpalende huizen werden platgebrand, drie kerken -een katholieke en twee protestantse- werden geplunderd.

Bij de rellen is een politieman gedood en drie demonstranten. De woedende menigte stak ook autobanden in brand, waarop de politie de menigte uit elkaar dreef met traangas.

Rellen in Karachi

In Karachi, in het zuiden van Pakistan, zijn zowat 800 mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de nieuwe karikatuur in Charlie Hebdo. De betogers hebben daarbij geprobeerd het Franse consulaat binnen te dringen. Verschillende mensen raakten gewond toen de politie het waterkanon inzette.

De protestactie liep uit de hand toen de massa naar het Franse consulaat trok in Karachi. De betogers gooiden stenen naar de politie, die hen vervolgens uit elkaar probeerde te drijven met waterkanonnen en traangas. Ook verschillende straten rond het gebeuren werden afgesloten.

Er vielen zeker drie zwaargewonden, onder wie een fotograaf van het Franse persagentschap AFP. De man kreeg een kogel in zijn longen. Na een geslaagde operatie is hij intussen buiten levensgevaar. Het is niet duidelijk wie de kogel heeft afgevuurd.

Ook op andere plaatsen in Pakistan, zoals Islamabad, Lahore, Peshawar, en Multan waren er protestacties. De meeste betogers waren studenten-activitsten die verbonden zijn aan de conservatieve politieke partij Jamaat-e-Islami.

Karikatuur beledigt Pakistani

Pakistan, het op één na meest bevolkte moslimland ter wereld, heeft de terreuracties in Frankrijk veroordeeld. Toch voelen velen zich beledigd door Charlie Hebdo's karikaturen van de profeet, en premier Nawaz Sharif en het parlement hebben de "godslasterlijke cartoons" veroordeeld.

Het is niet de eerste keer dat de Pakistani op straat komen tegen publicaties waarbij de profeet Mohammed wordt afgebeeld. In 2012 kwam het zo tot rellen bij een grote protestactie tegen het internetfilmpje "Innoncence of Muslims". Ook in 2006 kwamen de Pakistani massaal op straat tegen een karikatuur van de profeet door een Deense cartoonist.