Onderzoeksrechters: "Maatregelen regering volstaan niet"

De onderzoeksrechters in ons land zijn tevreden met enkele maatregelen die de regering invoert om terrorisme efficiënter te bestrijden. Toch vinden ze dat die maatregelen "nog verder mogen en moeten gaan".
AP2013

De regering maakte vanmorgen een rist maatregelen bekend om de toenemende terreurdreiging in ons land aan te pakken (lees het artikel "Leger staat klaar om politie bij te staan"). Onderzoeksrechters krijgen onder meer extra mogelijkheden om telefoons af te luisteren.

Computers en gsm's van verdachten hacken kan echter niet, en dat willen de onderzoeksrechters net wel kunnen doen. Er is meer wetgeving nodig, vinden ze.

"Het zijn goede maatregelen, maar ze zouden echt nog verder mogen en moeten gaan", reageert Philippe Van Linthout, voorzitter van de vereniging van onderzoeksrechters. "Die mensen maken gebruik van andere middelen die hen dikwijls gratis worden aangeboden op het internet."

Veel van die informatie is versleuteld, wat een probleem is voor justitie en politie. "Wij zouden moeten kunnen inbreken in iemands telefoon of computer om die berichten te kunnen lezen nog voordat ze versleuteld worden", legt Van Linthout uit.