Oost-Vlaanderen wil Provinciehuis kopen

De Oost-Vlaamse deputatie start onderhandelingen met Vlaanderen om het Provinciehuis in de Gouvernementstraat aan te kopen. Dat bevestigt gedeputeerde Hilde Bruggeman (Open VLD). Voor het bouwproject in de Leopoldskazerne, waar op termijn alle provinciediensten gecentraliseerd worden, zal een publiek-private samenwerking aangegaan worden en krimpt het bouwbudget met ongeveer een derde.

"Vlaamse en federale ambtenaren zijn verhuisd uit het Provinciehuis, waardoor wij er verder centraliseren", verduidelijkt Bruggeman. Onder meer personeel uit het Metselaarshuis en het Huis van de Economie zal daar en op het Woodrow Wilsonplein onderdak krijgen tot een verhuis naar de Leopoldskazerne in 2018. "Normaal zouden we voor het Provinciehuis een huurprijs moeten betalen, maar de Vlaamse administratie vroeg of er interesse is om het te kopen." Volgens Bruggeman is de provincie beter af om het gebouw te kopen. "Op die manier zijn we niet afhankelijk van derden om het te beheren." Hoeveel de provincie ervoor moet betalen, is niet bekendgemaakt.

Omdat de provincie een aantal bevoegdheden verliest, werd overigens ook beslist om het bouwbudget voor de Leopoldskazerne te beperken van 75 tot 53 miljoen euro. Het bouwprogramma werd verfijnd, zo wordt een raadszaal ingericht voor maar de helft van de leden en worden minder vergaderzalen en een kleiner auditorium voorzien. De provincie kreeg van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) de goedkeuring om daarvoor samen te werken met de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV).

"Een publiek-private samenwerking biedt een opportuniteit voor zowel de provincie als private ontwikkelaars. De provincie investeert in de behoeften van haar eigen dienstverlening en administratie, terwijl private partners mee investeren in de ontwikkeling van de site, zoals bijvoorbeeld de bouw van een ondergrondse parking." PMV zal ook de verkoop van provinciale eigendommen, zoals onder meer op het Woodrow Wilsonplein, begeleiden.

De provincieraad moet over de voorstellen nog haar goedkeuring geven.

Meest gelezen