Saoedi-Arabië gaat lijfstraf voor blogger herbekijken

Het dossier over de Saoedische blogger die veroordeeld werd tot 1.000 stokslagen is door de koning doorgestuurd naar het Hooggerechtshof. Dat heeft de BBC vernomen. Raif Badawi's echtgenote heeft al laten weten dat die beslissing hem de hoop geeft dat de Saoedische autoriteiten zijn straf willen stopzetten. De zaak kreeg de afgelopen weken ruime internationale aandacht.

Vorige week vrijdag kreeg Badawi al 50 stokslagen. Een tweede reeks van stokslagen, oorspronkelijk voorzien voor vandaag, is om "medische redenen" uitgesteld.

Ook in ons land werd de voorbij twee weken op donderdag actie gevoerd voor de Saoedische ambassade, door Amnesty International. Tegenstanders van de straf hekelen vooral de hypocriete houding van het regime in Riyad, dat wel de aanval op Charlie Hebdo veroordeeld heeft, maar in eigen land geen persvrijheid toestaat.