Sotheby's vrijuit in zaak over mogelijke Caravaggio

De man die een rechtszaak tegen Sotheby's had aangespannen omdat het veilinghuis hem bij de verkoop van een mogelijk schilderij van Caravaggio verkeerde informatie zou hebben gegeven, heeft van de rechter ongelijk gekregen.
AP2011

In 2006 verkocht ene William Thwaytes een kopie van het schilderij "De kaartspelers" van Caravaggio via veilinghuis Sotheby's voor de "luttele" som van 46.000 pond (zo'n 60.000 euro). Het veilinghuis had hem na grondig onderzoek verteld dat het niet om een kopie van de hand van Caravaggio zélf ging, maar wel om een kopie gemaakt door één van zijn volgelingen.

De nieuwe eigenaar was van meet af aan wél overtuigd dat het om een kopie van de Italiaanse grootmeester zelf ging, wat zou betekenen dat het doek (net als het origineel) miljoenen euro's waard is.

Thwaytes voelde zich bekocht en spande een rechtszaak tegen Sotheby's aan. Hij argumenteerde dat het veilinghuis het schilderij niet grondig genoeg had onderzocht en dat het hem bijgevolg verkeerde informatie over het werk had gegeven. Sotheby's hield vol dat het wél alle nodige onderzoeksdaden had gesteld en dat het hiervoor de nodige experts ter zake had aangezocht. De rechter heeft het veilinghuis nu gelijk gegeven.

Caravaggio (1571-1610) was een Italiaanse schilder uit de barok. De originele versie van "De kaartspelers" hangt in het Kimbell Art Museum in Fort Worth in de Amerikaanse staat Texas. Het werk werd verschillende malen gekopieerd. Het was één van die kopieën die het voorwerp van discussie tussen Thwaytes en Sotheby's vormde.