Terreurdreigingsniveau voor het hele land van 2 naar 3

Het terreurdreigingsniveau wordt voor het hele land verhoogd van 2 naar 3. Dat betekent dat een aanslag "mogelijk" of "waarschijnlijk" is. Premier Charles Michel (MR), minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hebben dat gisteravond laat bekendgemaakt naar aanleiding van de grote politieoperatie tegen een terreurnetwerk.

De premier en de twee ministers waren gisteravond bijeengekomen met de belangrijkste veiligheidsdiensten van ons land. Na afloop van de vergadering riep Michel de pers bijeen. Hij bevestigde dat er gisteravond operaties waren gestart in het kader van de terreurbestrijding en dat na "lange voorbereidingen door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten". Hij bedankte vervolgens "alle diensten op het terrein die betrokken waren bij het verhaal" en feliciteerde hen met "de eerste resultaten".

"Vooral een keuze voor voorzichtigheid"

Over de inhoud van het gerechtelijk onderzoek wilde de premier - in kader van het onderzoek - nog niets kwijt. Wel maakte hij bekend dat het terreurdreigingsniveau in ons land wordt opgetrokken van twee naar drie. "Dat is vooral een keuze voor voorzichtigheid", benadrukte hij. "En uiteraard kan ik geen details geven over de concrete maatregelen die genomen zullen worden."

Politiediensten moeten "extra waakzaam" zijn

Eerder op de avond besliste het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, al het dreigingsniveau voor de politiediensten in België te verhogen van niveau twee naar drie.

De politiediensten werden daarnaast ook opgeroepen om "extra waakzaam" te zijn. Zo worden politiekantoren extra bewaakt en kregen politieagenten de opdracht om enkel per twee en met kogelvrije vesten te patrouilleren. De politiekantoren van de Brusselse gemeente Molenbeek werden gisteravond ook gesloten en de kantoren in Elsene en Etterbeek werden ontruimd.