Tienduizenden Britten zweren in januari alcohol af

Ik had ze bijna uitgenodigd, maar bedacht gelukkig op het laatste nippertje dat mijn vrienden Nick en Harriet in januari de alcohol laten staan. Ze doen dat al een paar jaar en het resultaat is ernaar. Ze zijn in de periode nieuwjaarsdag tot 1 februari, chagrijnig, depressief, rusteloos. Zeggen ze zelf. En alsof dat niet erg genoeg was, stralen ze een zelfgenoegzaamheid uit die je in de overige elf maanden nooit opmerkt. Kortom: niet het soort mensen waar een dinner party beter van wordt.
AP2003

Tienduizenden Britten zweren in januari de alcohol af. En ieder jaar komen er meer bij. Britten drinken gemiddeld drie alcoholeenheden per dag. Het equivalent van een kwart liter wijn per persoon. De organisatie Alcohol Concern, initiatiefnemer van Dry January, schat dat in die eerste maand van het jaar, tenminste tien miljoen alcoholeenheden minder gedronken worden. Wat Britten in die periode laten staan, is evenveel -rekende een (nuchtere) Brit uit- als anderhalf jaar lang onophoudelijk bier tappen in een glas. Maar werkt het ook?

Een maand droog staan is een schijnoplossing, zegt Kevin Wright, een chirurg en voedingsdeskundige. "Het voedt namelijk het idee dat je je lever zoveel kan misbruiken als je wilt omdat je problemen in een korte tijd toch op te lossen zijn. Het is net zoiets als het hele jaar bij de bank lenen en dan denken dat je schulden weggewerkt kunnen worden als je een maand lang brood eet." "Droge januari" heeft alleen zin als de tijdelijke geheelonthouders ook na januari minder drinken.

1 op de 25 wordt geheelonthouder

Alcohol Concern, dat zich bekommert om gematigd drankgebruik, is echter blij met haar initiatief. "Het zwengelt in het hele land een debat aan over alcoholconsumptie. Mensen gaan nadenken over hun drankgedrag. En niet alleen op de korte termijn." Een onderzoek van de Universiteit van Sussex vond dat zes maanden na het einde van januari, driekwart van de participanten minder dronk. 1 op de 25 was geheelonthouder geworden. "En daar gaat het om. Om het permanent veranderen van onze relatie met alcohol."

In het centrum van Londen doen alcoholvrije cocktailbars goede zaken. Kennissen zweren tenminste bij mocktails van kokosnootwater, limoensappen, zoete siropen en koude, groene thee. De betere supermarkt in mijn wijk adverteert deze maand met alcoholvrije wijnen. "En die zijn beter dan je zou denken", zegt de verkoper. Ik ga bijna door de knieën. Toch maar niet, besluit ik later. Beter om Nick en Harriet gewoon in februari uit te nodigen.