Verdachte gezocht in Griekenland, 3 anderen aangehouden

In het onderzoek naar de terroristische cel in Verviers wordt ook nog een verdachte opgespoord in Griekenland. Drie verdachten die gisteren werden opgepakt bij de grote antiterreuroperatie in verschillende gemeenten, blijven aangehouden. Twee mensen zijn vrijgelaten onder voorwaarden, acht anderen mochten na hun ondervraging gewoon beschikken.
Kogelgaten in een muur in Verviers.

Bij de antiterreuracties van gisteren zijn in totaal dertien verdachten aangehouden in vier gemeenten: Verviers, Sint-Agatha-Berchem, Molenbeek en Brussel. Een verdachte wordt nog gezocht in Griekenland. De man zou een teruggekeerde Syrië-strijder zijn die een coördinerende rol had bij de organisatie en uitvoering van de geplande aanslagen in ons land. Het is niet duidelijk of de man een Belg is.

Vijf van de opgepakte verdachten werden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Drie van hen blijven aangehouden en moeten dus zeker nog enkele dagen in de cel blijven. Onder hen is ook de man die gisteren in Verviers is opgepakt na de schietpartij daar. Twee andere verdachten werden daarbij doodgeschoten. De aangehouden verdachte ontkent echter elke betrokkenheid bij terrorisme.

Twee anderen werden vrijgelaten onder voorwaarden. De acht andere verdachten zijn ondervraagd en mochten daarna beschikken.

De operatie gisteren was bedoeld om een terroristische cel op te rollen die op het punt stond om in ons land aanslagen te plegen tegen de politie.

Twee Belgen opgepakt in Frankrijk

Vandaag zijn er ook in Frankrijk twee Belgen opgepakt die volgens het parket deel uitmaken van dezelfde terroristische cel.

Volgens het Franse persagentschap AFP probeerden de twee vanuit België naar Italië te vluchten. Ze zouden kort na de inval in Verviers ons land ontvlucht hebben. België zal om hun uitlevering vragen.