Vermiste marslander Beagle-2 teruggevonden

De al tien jaar verloren gewaande Britse Marslander Beagle-2 is teruggevonden op de oppervlakte van de planeet Mars. Dat heeft het Britse ruimtevaartagentschap gemeld. De sonde verdween in 2003, kort na haar lancering.

Op nieuwe foto's van de de landingsplaats is te zien dat de marslander nog zo goed als intact is. Dankzij het beeldmateriaal kan het duidelijk worden waar het fout ging in de Europese ruimtemissie zo'n 12 jaar geleden.

De Beagle-2 was een Britse dochtersonde van de succesrijke Europese Marsorbiter Mars Express die in 2003 met een Russische Sojoez-Fregat draagraket was gelanceerd.

De Beagle-2 maakte zich op 19 december van dat jaar los van de moedersonde, om met Kerstmis op Mars te landen. Een foto bij de uitzetting was meteen het laatste contact met de lander. Wetenschappers gingen ervan uit dat de lander was vernietigd.