2014 was warmste jaar wereldwijd sinds 1880

2014 was het warmste jaar wereldwijd sinds het begin van de metingen in 1880. Tot diezelfde conclusie komen de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de NOAA, de Amerikaanse meteorologische dienst, na een uitgebreide analyse. Ook in ons land was 2014 het warmste jaar ooit.

"Voor de landoppervlakte was het niet helemaal het warmste jaar. Maar voor de hele oppervlakte van de aarde was het door de ernstige opwarming van de oceanen wel het warmste jaar sinds het begin van de metingen", zegt NASA-onderzoeker Gavin Schmidt.

Het was in 2014 over het hele jaar gemeten 0,68 graden warmer dan het langetermijngemiddelde. Er waren enkele gebieden waar het kouder was dan gemiddeld, maar de delen van de wereld waar het lichtjes of zelfs veel warmer was dan gemiddeld, zijn veel talrijker (zie kaart bovenaan).

Dat onze planeet opwarmt, is duidelijk te zien in de statistieken. Van de warmste tien jaren sinds 1880 waren er negen deze eeuw, het tiende was 1998.

Meest gelezen