"Heb Nirvana een zak wiet van 1.000 frank verkocht"

Het Studio Brussel-programma "Select" duikt samen met (oud-)medewerkers van Belgische concertzalen in het verleden en belandde zo bij het "legendarische" Gentse Nirvana-concert uit 1989. "Ik heb ze een zak wiet van 1.000 frank verkocht", verklapt een toenmalige werknemer van concertzaal Democrazy.
Nirvana op Pukkelpop 1991

Niet zo erg lang voor de definitieve doorbraak kwam grungeband Nirvana in 1991 spelen in concertzaal Democrazy in Gent. Nirvana was toen vrij onbekend en speelde in het kielzog van onder meer TAD. Veel mensen beweren dat ze er indertijd bij waren, maar in werkelijkheid zullen niet meer dan 120 mensen aanwezig geweest zijn op het "legendarische" concert.

Nuja, legendarisch zal een groot woord geweest zijn. "Nirvana bleek ongeïnteresseerd, ruw en onopvallend", zegt Eric Smout, programmator bij Democrazy die toegeeft dat hij er zelf wel niet bij was, maar ze later wel in de Vooruit zag. "Dat optreden was wel legendarisch, maar was zowel heel goed als ook ontzettend slecht. Op het concert in de Democrazy wees niets erop dat ze een topgroep in wording waren."

Dat het concert niet zo goed was zou mogelijk te maken hebben met wat een oud-medewerker van de club vertelt. "Ik heb backstage gezeten met die kerels en heb ze een zak wiet van 1.000 frank verkocht", zegt hij. "Die hebben ze voor het optreden compleet opgesmoord. De backstage was bal populair. Die mannen waren zo stoned als een kanon."

Meer verhalen uit het clubcircuit

Studio Brussel heeft een overzicht gemaakt van wat andere (oud-)medewerkers van Belgische concertzalen zich nog herinneren. De gekste momenten van het clubcircuit, gaande van De kreun in Kortrijk tot de Vaartkapoen in Molenbeek vindt u hier.