"In Mechelen zorgt politie voor de veiligheid en ze doet dat goed"

Niet alle steden staan, zoals Antwerpen, te springen om militairen. In Mechelen ziet burgemeester Bart Somers (Open VLD) er voorlopig de noodzaak niet van in. "Hier zorgt de politie voor de veiligheid en ze doet dat goed."

Al snel na de beslissing van het kernkabinet om militairen in te zetten in de strijd tegen de terreur, besliste de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) om al vanaf vandaag paracommando's bewakingsopdrachten te laten uitvoeren in zijn stad. Al haastte hij zich meteen om te beklemtonen "dat Antwerpen geen belegerde stad wordt". 

Maar niet iedereen staat te popelen om militairen naar zijn stad te halen, zo blijkt uit onderstaande tweet van de Mechelse burgemeester Somers:

Een niet mis te verstane tweet, met impliciete kritiek aan het adres van zijn collega uit Antwerpen? Nee, zo heeft hij het naar eigen zeggen niet bedoeld:

"Elke burgemeester moet inschatten hoe hij de veiligheid organiseert", voegt hij er tegenover VRT Nieuws aan toe. "Antwerpen is Mechelen niet, en ik ben de burgemeester van Antwerpen niet. Antwerpen heeft inderdaad een andere samenstelling, met onder meer een grote Joodse gemeenschap."

"Maar principieel is het zo dat ik denk dat de politie moet instaan voor de veiligheid in de publieke ruimte. In Mechelen is het alvast zo dat de politie in staat is om voor de veiligheid te zorgen. Ik denk ook dat de politie het best is opgeleid om dat te doen, en in Mechelen heeft ze daarvoor ook de juiste uitrusting."