"Jullie gaan naar de hel, Franse journalisten"

De nieuwe Mohammedcartoon in het jongste nummer van het satirische weekblad Charlie Hebdo blijft in verschillende moslimlanden protest uitlokken. In Niger zijn bij het gewelddadige protest drie kerken in brand gestoken, in Gaza is het Franse cultureel centrum beklad met bedreigingen.
In Niger zijn bij de protesten zeker 2 kerken in brand gestoken.

Vooral in Niger, een Franse ex-kolonie, blijft het erg onrustig. Voor de tweede dag op rij zijn duizenden mensen op straat gekomen. In de hoofdstad Niamey is dat uitgelopen op rellen, waarbij de politie traangas gebruikt tegen jongeren die de politie bekogelen met stenen. Er zouden ook zeker 2 kerken in brand zijn gestoken.

Gisteren zijn in Niger al 4 doden gevallen bij rellen in de tweede stad Zinder. Betogers vielen er toen ook al kerken aan en staken het Franse cultureel centrum in brand.

Ook in Gaza was het Franse cultureel centrum het doelwit. De muur van het gebouw werd er beklad met de bedreiging "Jullie gaan naar de hel, Franse journalisten" (2 bovenste foto's onderaan). Het centrum zelf is momenteel gesloten, want het was al het doelwit van twee ontploffingen die islamisten hadden opgeëist. Het bekladden van de muur werd voorlopig nog niet opgeëist. 

Ook in Jemen, Algerije, Soedan en Pakistan zijn of waren er felle manifestaties tegen de Mohammedcartoons en tegen Frankrijk (foto's onderaan). In Afghanistan omschreef president Ashraf Ghani de karikatuur van de profeet Mohammed als "een grote belediging van de islam en moslims". De afbeelding is een "schande" en de publicatie is een "onverantwoordelijke daad", klinkt het. Hij beklemtoonde dat vrijheid van meningsuiting gebruikt moet worden voor vreedzame samenleving en om religies bij elkaar te brengen.

Herdruk op 5 miljoen exemplaren

Maar de makers van het tijdschrift Charlie Hebdo laten zich niet afschrikken door de wereldwijde protesten: er komt een herdruk van het laatste nummer, op maar liefst 5 miljoen exemplaren. 

Ook de Franse president François Hollande reageerde met een nieuw pleidooi voor vrije meningsuiting. "Frankrijk heeft principes en waarden en een van die waarden is de vrije meningsuiting", verwoordde hij. Hij herinnerde er ook aan dat "wij die landen hebben gesteund in de strijd tegen het terrorisme".

Protest in Jemen:

Protest in Pakistan:

Protest in Somalië:

Protest in Niger: