"Militairen met wapens, het boezemt mij een beetje angst in"

In Antwerpen staan sinds vanmorgen een aantal paracommando's mee in voor de veiligheid. Ze zijn onder meer aanwezig in de Diamantwijk en in de joodse wijk, zo kon VRT-radiojournaliste Liesbeth Indeherberge ter plaatse vaststellen. Ook in Brussel zijn er al militairen zichtbaar in het straatbeeld.
Nicolas Maeterlinck
Para's in het straatbeeld in de joodse wijk.

"Onderweg naar de joodse wijk zaten we opeens middenin een colonne militaire voertuigen. Ik zag de soldaten in de wagens zitten. Daarna heb ik heel toevallig de briefing van 8 paracommando’s meegemaakt. Dat gebeurde door de lokale politie, want ze staan onder gezag van de politie", vertelt Indeherberge.

"De para's kregen uitleg over wat ze hier moeten doen in de joodse wijk. Er werd hen nog eens duidelijk gezegd dat ze alle verdachte zaken onmiddellijk moeten laten weten. Ik zie nu 2 para's staan in gevechtsuitrusting, gewapend, met het wapen naar beneden gericht. Ze staan hier op de hoek. Rondlopen mogen ze niet, ze gaan niet patrouilleren."

Niet alle Antwerpenaren krijgen een veiliger gevoel door de aanwezigheid van de militairen. “Ik verschoot daar een beetje van. Militairen met wapens, het boezemt mij een beetje angst in. Mij geeft dat geen veiligheidsgevoel", reageert een voorbijgangster. "We zijn dat niet gewoon, zeker in de stad. Het is een vreemd gevoel."

In totaal zullen er een 50-tal paracommando's ingezet worden in Antwerpen. Hoeveel militairen er vandaag al aan de slag zijn, op welke locaties dat gebeurt en andere operationele informatie wil burgemeester Bart De Wever (N-VA) vooralsnog niet kwijt.

"Goed om hun aanwezigheid te zien"

Ook in Brussel zijn de militairen al zichtbaar in het straatbeeld. "Zes Ardense jagers hebben postgevat voor het Joods Museum", zegt VRT-radiojournalist Ben Vanheukelom. Voorts bewaken de militairen synagoges en zullen ze te zien zijn in enkele trein- en metrostations.

De reacties in de buurt zijn positief, zegt Vanheukelom. "Ik vind het alleen maar goed. Zo voelen de mensen zich wat meer op hun gemak", klinkt het onder meer. "Het is geruststellend. Het is goed om hun aanwezigheid te zien."

Nicolas Maeterlinck