"Syriëstrijders hebben hier alle kansen gekregen"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) geeft in een interview met De Tijd toe dat de overheid meer had moeten doen om de radicalisering van Vlaamse moslims tegen te houden. Maar dat de Vlaamse Syriëstrijders racisme inroepen als beweegreden, pikt ze niet. "Die jongeren hebben hier alle kansen gekregen."

Homans stelde gisteren een conceptnota voor om de radicalisering van Vlaamse jongeren een halt toe te roepen en de kans op terreur bij ons te verminderen. De nota, die op termijn moet uitmonden in een actieplan, focust op preventie en sensibilisering. Verder strekken de Vlaamse bevoegdheden niet.

"De overheid had meer kunnen doen", stelt Homans vandaag in De Tijd. "Maar het is niet fair om alles op de overheid af te schuiven. Ook de ouders van die jongeren hebben een verantwoordelijkheid. En de jongeren zelf natuurlijk. Plichten en verantwoordelijkheden moeten altijd gekoppeld zijn aan kansen."

Het argument dat sommige Syriëstrijders zich gediscrimineerd voelen en vinden dat ze hier geen kansen krijgen, verwerpt ze met klem. "Vlaanderen is een heel open samenleving. Wie heeft Brian De Mulder gediscrimineerd? En Jejoen Bontinck? Kijk naar de Syriëstrijders die we kennen. Welke kansen hebben zij niet gehad? Ze zijn hier geboren en getogen. Ze hebben van ons onderwijssysteem kunnen genieten, van onze arbeidsmarkt." Volgens Homans zijn de jongeren eerder slachtoffer van beïnvloeding.

"Naar Vlaanderen komen moet per definitie betekenen dat je wil deel uitmaken van onze gemeenschap en onze waarden en normen wil aannemen. Zonder dat je je eigen cultuur en identiteit moet verloochenen", aldus nog Homans.