Als een Oscar(nominatie) géén garantie is voor succes

De eerste teerlingen zijn geworpen en dus kan het genot bij de Oscargenomineerden niet op. Maar ook al blijft zelfs een nominatie een van de belangrijkste bevestigingen voor wie het in de filmwereld wil maken -met natuurlijk als summum dat Oscarbeeldje zelf-, toch bracht hij voor volgende 5 acteurs/actrices niet wat ervan verwacht werd. De zogenaamde "Oscar-onehitwonders".

Het is geen sinecure om als buitenlandse actrice in een niet-Hollywoodfilm toch een nominatie voor beste actrice in een hoofdrol weg te kapen. Als je dan nog maar 13 bent, is die verdienste nog groter. Keisha Castle-Hughes slaagde daar nochtans in 2004 in door haar rol als Maori-meisje in "Whale rider". Maar de veelbelovende start kon ze niet voortzetten, op enkele minder opvallende film- en tv-rollen na. Haar rol als Mary in de "The nativity story", die in 2007 zijn première kende in het Vaticaan, luidde ook geen echte comeback in. In 2012 haalde ze de internationale pers toen haar toenmalige vriend beschuldigd werd van slagen en verwondingen tegenover haar, maar die beschuldigingen werden later bij gebrek aan bewijzen weer ingetrokken.

Ze viel al even op in "Married to the mob", naast Michelle Pfeiffer, in 1988 en de beloning van haar talent kwam dan ook in 1991. Toen won Mercedes Ruehl voor haar vertolking van Anne Napolitano in "The fisher king" de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol. Daarna zonk ze weg in veel minder beduidende filmrollen en moest ze zich veelal tevreden stellen met gastrollen in tv-series. Het theater bracht nog enig soelaas: in 2002 werd ze genomineerd voor een Tony Award. "Voldoening krijg je in verschillende vormen. Dat kan theater zijn, dat kan film zijn", aldus Ruehl in 2009.

8 Oscarnominaties mocht "Ragtime" in 1981 achter zijn naam schrijven en een daarvan was voor Howard E. Rollins, Jr. Het was zijn eerste grote filmrol en deze nominatie in de categorie van beste acteur in een bijrol zou volgens filmcritici de start worden van een veelbelovende carrière. Maar de roem eiste zijn tol en Rollins raakte eind jaren 80 verslaafd aan drank en drugs, ook al wist hij nog een van de hoofdrollen in de populaire tv-reeks "In the heat of the night" te bemachtigen. Uiteindelijk werd hij, na ettelijke aanvaringen met het gerecht, in die serie vervangen. In december 1996 stierf hij ten gevolge van aids.

Een Oscar en een Golden Globe voor beste actrice in een bijrol. Mira Sorvino kwam in 1996 dankzij de film "Mighty Aphrodite" door de grote poort de filmwereld binnen. Dat succes kon ze nauwelijks vasthouden. De lijst van bioscoopfilms oogt eindeloos, maar overtuigen konden de films waarin ze een rol vertolkte niet. Voor haar tv-rollen wist ze nog 2 keer een Golden Globenominatie in de wacht te slepen. “Dat die Oscar een vloek voor mijn carrière was? Zo heb ik dat nooit gezien. Het lag wellicht eerder aan de eigenzinnige keuzes die ik gemaakt heb", aldus Sorvino in oktober 2014 op nieuwswebsite The Independent.

Hij wordt nog steeds beschouwd als het typevoorbeeld van het onehitwonder, wanneer de Oscars ter sprake komen. Cuba Gooding Jr. kon zijn geluk niet op toen hij in 1997 een Oscar won voor beste mannelijke bijrol, voor zijn rol als Rod Tidwell in "Jerry Maguire", naast Tom Cruise en Renée Zellweger. Hij sprong en danste zich naar eeuwige roem toen hij het beeldje op het podium ging afhalen.

Na nog enkele opvallende bijrollen, in onder meer "As good as it gets" en "Men of honor", verliep de carrière van Gooding vooral neerwaarts. Met Raspberry-nominaties, de jaarlijkse prijzen voor de slechtste filmprestaties, voor zijn rollen in "Radio" en "Daddy day camp". Bovendien speelde hij mee in meerdere films die onmiddellijk op video uitgebracht werden.

In 2013 wist hij filmcritici weer even te charmeren in "The butler". "Toen ik die Oscar won, werd ik door topregisseurs gevraagd. Maar ik weigerde hun rollen. Het leek zo alsof ik niet aan het werk was, en dus zochten ze naar andere acteurs. Maar ik wilde het hele filmproces kennen, van het script tot de eigenlijk film", verklaarde Gooding in 2013 op nieuwswebsite Huffington Post zijn wispelturige carrière als acteur.

lees ook